Monday, December 24, 2012

RESEPI VEGETARIAN DALCA TANPA SANTAN

Kuah dalca tanpa santan.. Sedap dan Sihat..

Kecur tekak tenguk gambar ni..

Dinner semalam capati dan kuah dalca versi Adib Rasa.. 









Salaam semua sahabat, jemput makan dinner kami semalam, dah tayang semalam tapi tanpa resepi capati. Tapi hari ini kita share resepi Kuah Dalca tanpa Santan ya. Dibawah ini saya titipkan.

RESEPI VEGETARIAN DALCA TANPA SANTAN
Sumber : ADIB RASA

Bahan-bahannya
Bahan A - direbus sampai dalca sedikit pecah
1 cawan dalca
1 sudu kecil kunyit serbuk
2 cawan air

Bahan B - Ditumbuk lumat
1 inci halia 
4 ulas bawang putih

Bahan C
1 sudu kecil rempah campur ( halba, jintan dan biji sawi)
3 cili kering - di potong kecil
2 cili hijau - hiris panjang
2 sudu besar kari powder
3 tangkai daun kari
daun ketumbar
tomato - potong dadu
1 terung panjang
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 biji kentang - potong 8 dadu
1 keping asam keping
garam dan gula.

Cara-caranya
1) Dalam periuk, Bahan A direbus sampai dalca sedikit pecah dan kemudian kentang di rebus hingga empuk.Ketepikan.
2) Dalam kuali, tumis rempah campur, bahan B dan bawang besar hingga wangi, masukkan kari hingga wangi. Kemudian masukkan bahan tumis dalam periuk. Kacau rata dan masukkan semua bahan-bahan lain hingga empuk dan masak. Kalau terlalu pekat tambah air ya.
3).Masukkan garam, gula, asam keping dan akhir sekali masukkan daun ketumbar. Biarkan higga masak.

Nota : boleh juga kalau nak letak ayam atau daging, tapi saya tak letak nak cuba buat vegetarian dalca.

Adib Rasa seronok sebab berjaya memasak vegetarian dalca tanpa santan. Cubalah sedap, Alhamdulillah.

ADIB RASA...


No comments:

Post a Comment