Saturday, November 24, 2012

Buru Daging Rusa

Masih didalam kuali lagi..
BURU DAGING RUSA

Assalaamualaikum Semua dan Salaam Pagi.. Agak sejuk dan hening pagi Sabtu ni.. Selepas subuh masih ramai  yang menarik selimut semula.. Terkeluar topik Buru daging Rusa? Ya memburu di Pekan Sari, Last weekend balik kampung suami, terjumpalah peniaga menjual daging rusa, dah lama tak makan ni, terus beli sekilo. Saya masak pada ahad lepas, Daging Rusa Black Pepper. Alhamdulillah keluarga menggemarinya, Dagingnya yang tersangat lembut dan manis. Nak resepi cara Adib Rasa, saya titipkan dibawah ni, Simple but Delish...
DAGING RUSA BLACK PEPPER
sumber : Adib Rasa

Bahan-bahannya
500gram daging rusa - hiris nipis
1 biji capsicum - potong panjang
6-7 cendawan butang - di hiris
1 biji bawang holland - potong bulat*
3 biji bawang putih - dihiris*
1" halia - dihiris panjang*
3 sudu besar sos black pepper
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu besar tomato sos
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil black pepper corn di tumbuk kasar
garam dan garam
minyak untuk menumis

Cara-caranya
1) panaskan minyak di kuali, masukkan daging rusa, goring separuh masak, masukkan Bahan *masak
 sehingga bawang layu.
2) masukkan capsicum dan cendawan butang, masak sebentar, masukkan semua sos dan lada hitam, garam dan sedikit air. biarkan sebentar sehingga masak.
3) Hidangkan panas. Sedap di makan bersama nasi atau roti.

Adib Rasa amat mudahdan cepat penyediaan masak cara begini dan rasa enak menepati citarasa kami sekeluarga. Alhamdulillah bolehlah buat lagi tapi kenalah memburu lagi...

Adib Rasa...

No comments:

Post a Comment